Tek Bir Sesi Bile Kaçırmayın
İşitme yeteneğimiz kim olduğumuzu ve nasıl iletişim kurduğumuzu tanımlar. Her şey olması gerektiği gibi yürüdüğü zaman, işitme duyumuz bizi bilgilendirir, eğlendirir, aile ve arkadaşlarımız ile iletişime geçmemizi sağlar. Hayatta duymaya değer çok şey var. Her bir sesi duyabilmek ve zevkine varabilmek sizin elinizde…
1 – Sebepleri ve Tipleri
Hayatın Sunduğu Her Şeyi Duyabiliyor Musunuz?
İşitme kaybı yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. 20 yaşına geldiğimizde bile bebeklerin duyabildiği seslerin bazılarını duyma yeteneğimizi yitirmiş oluruz. 30 veya 40 yaşlarına ulaştığımızda ise ciddi kayıplar ortaya çıkmaya başlamış olur. İlave olarak, işte ve evde yüksek yoğunlukta gürültüye uzun süre maruz kalma faktörü ile birlikte, işitme güçlüğü giderek artan şekilde daha erken yaşta görülmeye başlamaktadır. Günümüzde işitme güçlükleri yaşayan insanların yarıdan fazlası hala aktif olarak çalışma hayatının içinde yer almaktadır.
Dışarıda Gürültülü Bir Dünya Var
Günümüzde gürültü seviyeleri her yerde yükselmiştir. Saç kurutma makinelerinden motosikletlere, mp3 çalarlardan otoyol trafiğine ve ev sineması sistemlerine kadar pek çok ortam ile kulaklarımızı sürekli olarak hasar verici seviyede gürültüye maruz bırakıyoruz. Ve bunlar sadece evde olanlar… İlave olarak iş ortamlarımız da giderek artan şekilde gürültülü hale gelmektedir. En gürültülü iş ortamları arasında itfaiyecilerin, fabrika işçilerinin, çiftçilerin, öğretmenlerin, inşaat işçilerinin ve müzisyenlerin zamanlarının büyük kısmını geçirdikleri, ortamlar önde gelmektedir
İşitme kaybına sebep olabilecek diğer faktörler şunlardır:
• Kulak kanalının bir obje ile bloke olması ya da büşon (kulak kiri) birikimi
• Hastalıklar, enfeksiyonlar veya medikal bozukluklar
• Kulak veya kafada meydana gelen fiziksel travma
Harekete Geçmek Size Kalmış
Siz bir fark hissettiğinizde, işitme yeteneğiniz sizin fark ettiğinizden çok daha kötüleşmiş olabilir. İşitme testi yaptırarak sağlığınızı kontrol altına alın. İşitme tedavisi uzmanları, işitme ile ilgili sorunlarınızı gidermek amacıyla işitme cihazlarından ileri seviye önleyici teknolojilere kadar uzanan pek çok farklı çözüm sunabilecek bilgi birikimine sahiptirler.
2 – Belirti ve Semptomlar
İşitme Kaybının İşaretlerini Fark Etmeye Başlayın
Çoğumuz işitme kaybının ilk işaretlerinin farkında olmayız çünkü değişime yavaş ayak uydururuz. Neler olduğunu fark ettiğimiz zaman, bir zamanlar keyfine vardığımız ses ve müziklerin artık zevkine varamadığımızı anlarız.
3 -Nasıl Önlem Alabilirsiniz ?
İşitme Yeteneğinizi Korumaya Başlamak İçin Hiç Bir Zaman Erken Değildir
İşitme kaybı ilk başta zararsız veya geçici bir durummuş gibi görülebilir. Gürültülü bir restorandan, bir konserden veya spor salonundan çıktığınız zaman sadece bir çınlama veya uğultu olarak hissedebilirsiniz. Eğer semptomlar ortadan kalkarsa kendinizi korumak için bir dahaki sefere tedbir almanız önerilir. Bir kez kalıcı hasar oluştuktan sonra dönüşü mümkün değildir. İşitme Yeteneğinizin Korunması Kulaklarınız hassas organlardır. Onları korumak için bir kaç basit adım atarak, aşırı gürültü veya yabancı maddelerin sebep olabileceği işitme kaybını önleyebilirsiniz.
Kendinizi gürültüden korumak için:
• İş yerinizdeki gürültü seviyesine dikkat edin. Eğer ses seviyesi 85 dBSPL’i geçerse, gürültü seviyesini azaltın veya kulak koruyucusu takın.
• Televizyonunuzun, müzik setinizin veya iPod’unuzun ses seviyesini kısın. Eğer kulaklık takıyorsanız, özellikle dikkat edin.
• Motordan gelen sesi veya rüzgar sesini bastırmak için aracınızdaki teybin sesini çok açmamaya dikkat edin.
• Eğer rock konserine veya gece kulübüne giderseniz özel gürültü filtreleri veya kulak tıkaçları takın. Arada mola verin ve hoparlörlerin yanında durmayın.
• Eğer beton delici, çim biçme makinesi vs. gibi gürültülü ekipmanlar kullanıyorsanız, kulaklık veya kulak tıkacı kullanın. Yabancı objelerden kaynaklanabilecek zararı önlemek için:
• Kulaklarınızı korumak için pamuk kullanmayın. Pamuk kullanmak kulak kirini kulak zarınıza itebilir ve kulak kiri üretimini arttırabilir ve/veya kulak zarına zarar verebilir.
• Kulağınıza parmak, pamuklu kulak temizleyici veya havlu sokmayın. Bunlar kulak kirini kulak zarınıza itebilir ve cildinize zarar verebilir.
• Kulak enfeksiyonlarına sebebiyet vermemek için kulağınızı temiz olmayan su ile yıkamamaya özen gösterin.
4 – İşitme Kaybının Tedavisi
Erken Tedavi İle İşitmenize Daha Fazla Hasar Gelmesini Önleyin
İşitme kaybının erken tedavisi, işitme cihazının kullanımına doğru olan geçişin yumuşak olmasını sağlarken ciddi hasarların önüne geçer.
Harekete Geçin
İşitme yeteneğinizde azalma olduğunu hissetmeye başladığınız zaman, harekete geçmeniz gerekir.
1. Bir işitme kaybınız olup olmadığını ve sebeplerinin ne olabileceğini belirlemek. (Probleminiz aşırı kulak kiri birikimi gibi çok basit bir sebep veya diğer sağlık sorunlarından kaynaklanıyor olabilir).
2. Doğru tedaviyi alın.
3. Daha fazla işitme hasarı oluşmasını önleyecek tedbirler alın
Doğru Tedavinin Bulunması
Sizin için doğru olan tedavi, size özgün işitme kaybına göre değişecektir. İşitme kaybı olan bazı kişiler sadece sesi yükselten temel ekipmanlardan fayda görebilirken, diğerleri, sadece belirli sesleri yükselten gelişmiş işitme cihazlarına ihtiyaç duyabilirler.
Bir uzman ile çalışmak
Yeni teknoloji ile dünya, kulağınıza ilk başta biraz daha farklı gelebilir. İşte bu sebeple, yeni seslere alışmanıza yardımcı olacak ve cihazınızı ayarlayabilecek lisanslı bir işitme uzmanı ile çalışmak önemlidir. İşitme Uzmanlarımız sizin için en uygun tedavinin belirlenmesi konusunda dallarında eğitimli profesyonellerden oluşmaktadır.