İşitme Sağlığınız

Tek Bir Sesi Bile Kaçırmayın

İşitme yeteneğimiz kim olduğumuzu ve nasıl iletişim kurduğumuzu tanımlar. Her şey olması gerektiği gibi yürüdüğü zaman, işitme duyumuz bizi bilgilendirir, eğlendirir, aile ve arkadaşlarımız ile iletişime geçmemizi sağlar. Hayatta duymaya değer çok şey var. Her bir sesi duyabilmek ve zevkine varabilmek sizin elinizde…

1 – Sebepleri ve Tipleri

Hayatın Sunduğu Her Şeyi Duyabiliyor Musunuz?

İşitme kaybı yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. 20 yaşına geldiğimizde bile bebeklerin duyabildiği seslerin bazılarını duyma yeteneğimizi yitirmiş oluruz. 30 veya 40 yaşlarına ulaştığımızda ise ciddi kayıplar ortaya çıkmaya başlamış olur. İlave olarak, işte ve evde yüksek yoğunlukta gürültüye uzun süre maruz kalma faktörü ile birlikte, işitme güçlüğü giderek artan şekilde daha erken yaşta görülmeye başlamaktadır. Günümüzde işitme güçlükleri yaşayan insanların yarıdan fazlası hala aktif olarak çalışma hayatının içinde yer almaktadır.

Dışarıda Gürültülü Bir Dünya Var

Günümüzde gürültü seviyeleri her yerde yükselmiştir. Saç kurutma makinelerinden motosikletlere, mp3 çalarlardan otoyol trafiğine ve ev sineması sistemlerine kadar pek çok ortam ile kulaklarımızı sürekli olarak hasar verici seviyede gürültüye maruz bırakıyoruz. Ve bunlar sadece evde olanlar… İlave olarak iş ortamlarımız da giderek artan şekilde gürültülü hale gelmektedir. En gürültülü iş ortamları arasında itfaiyecilerin, fabrika işçilerinin, çiftçilerin, öğretmenlerin, inşaat işçilerinin ve müzisyenlerin zamanlarının büyük kısmını geçirdikleri, ortamlar önde gelmektedir

İşitme kaybına sebep olabilecek diğer faktörler şunlardır:

• Kulak kanalının bir obje ile bloke olması ya da büşon (kulak kiri) birikimi

• Hastalıklar, enfeksiyonlar veya medikal bozukluklar

• Kulak veya kafada meydana gelen fiziksel travma

Harekete Geçmek Size Kalmış

Siz bir fark hissettiğinizde, işitme yeteneğiniz sizin fark ettiğinizden çok daha kötüleşmiş olabilir. İşitme testi yaptırarak sağlığınızı kontrol altına alın. İşitme tedavisi uzmanları, işitme ile ilgili sorunlarınızı gidermek amacıyla işitme cihazlarından ileri seviye önleyici teknolojilere kadar uzanan pek çok farklı çözüm sunabilecek bilgi birikimine sahiptirler.

2 – Belirti ve Semptomlar

İşitme Kaybının İşaretlerini Fark Etmeye Başlayın

Çoğumuz işitme kaybının ilk işaretlerinin farkında olmayız çünkü değişime yavaş ayak uydururuz. Neler olduğunu fark ettiğimiz zaman, bir zamanlar keyfine vardığımız ses ve müziklerin artık zevkine varamadığımızı anlarız.

3 -Nasıl Önlem Alabilirsiniz ?

İşitme Yeteneğinizi Korumaya Başlamak İçin Hiç Bir Zaman Erken Değildir 

İşitme kaybı ilk başta zararsız veya geçici bir durummuş gibi görülebilir. Gürültülü bir restorandan, bir konserden veya spor salonundan çıktığınız zaman sadece bir çınlama veya uğultu olarak hissedebilirsiniz. Eğer semptomlar ortadan kalkarsa kendinizi korumak için bir dahaki sefere tedbir almanız önerilir. Bir kez kalıcı hasar oluştuktan sonra dönüşü mümkün değildir. İşitme Yeteneğinizin Korunması Kulaklarınız hassas organlardır. Onları korumak için bir kaç basit adım atarak, aşırı gürültü veya yabancı maddelerin sebep olabileceği işitme kaybını önleyebilirsiniz.

Kendinizi gürültüden korumak için:

• İş yerinizdeki gürültü seviyesine dikkat edin. Eğer ses seviyesi 85 dBSPL’i geçerse, gürültü seviyesini azaltın veya kulak koruyucusu takın.

• Televizyonunuzun, müzik setinizin veya iPod’unuzun ses seviyesini kısın. Eğer kulaklık takıyorsanız, özellikle dikkat edin.

• Motordan gelen sesi veya rüzgar sesini bastırmak için aracınızdaki teybin sesini çok açmamaya dikkat edin.

• Eğer rock konserine veya gece kulübüne giderseniz özel gürültü filtreleri veya kulak tıkaçları takın. Arada mola verin ve hoparlörlerin yanında durmayın.

• Eğer beton delici, çim biçme makinesi vs. gibi gürültülü ekipmanlar kullanıyorsanız, kulaklık veya kulak tıkacı kullanın. Yabancı objelerden kaynaklanabilecek zararı önlemek için:

• Kulaklarınızı korumak için pamuk kullanmayın. Pamuk kullanmak kulak kirini kulak zarınıza itebilir ve kulak kiri üretimini arttırabilir ve/veya kulak zarına zarar verebilir.

• Kulağınıza parmak, pamuklu kulak temizleyici veya havlu sokmayın. Bunlar kulak kirini kulak zarınıza itebilir ve cildinize zarar verebilir.

• Kulak enfeksiyonlarına sebebiyet vermemek için kulağınızı temiz olmayan su ile yıkamamaya özen gösterin.

4 – İşitme Kaybının Tedavisi

Erken Tedavi İle İşitmenize Daha Fazla Hasar Gelmesini Önleyin

İşitme kaybının erken tedavisi, işitme cihazının kullanımına doğru olan geçişin yumuşak olmasını sağlarken ciddi hasarların önüne geçer.

Harekete Geçin

İşitme yeteneğinizde azalma olduğunu hissetmeye başladığınız zaman, harekete geçmeniz gerekir.

1. Bir işitme kaybınız olup olmadığını ve sebeplerinin ne olabileceğini belirlemek. (Probleminiz aşırı kulak kiri birikimi gibi çok basit bir sebep veya diğer sağlık sorunlarından kaynaklanıyor olabilir).

2. Doğru tedaviyi alın.

3. Daha fazla işitme hasarı oluşmasını önleyecek tedbirler alın

Doğru Tedavinin Bulunması

Sizin için doğru olan tedavi, size özgün işitme kaybına göre değişecektir. İşitme kaybı olan bazı kişiler sadece sesi yükselten temel ekipmanlardan fayda görebilirken, diğerleri, sadece belirli sesleri yükselten gelişmiş işitme cihazlarına ihtiyaç duyabilirler.

Bir uzman ile çalışmak

Yeni teknoloji ile dünya, kulağınıza ilk başta biraz daha farklı gelebilir. İşte bu sebeple, yeni seslere alışmanıza yardımcı olacak ve cihazınızı ayarlayabilecek lisanslı bir işitme uzmanı ile çalışmak önemlidir. İşitme Uzmanlarımız sizin için en uygun tedavinin belirlenmesi konusunda dallarında eğitimli profesyonellerden oluşmaktadır.

Sağlığınız İçin Akıllı Bir Seçim Yapın

İşitme kaybının tedavisi, yaşamınızı hızlı bir şekilde normal düzenine geri döndürebilecek ve hayatı yeniden dolu dolu yaşamanıza yardımcı olabilecek basit bir süreçtir.İşitme tedavisi uzmanı çözüm bulmanıza yardımcı olmaya hazırdır, geriye sadece ilk konuşmayı yapmak kalır.

Başka Neler Yapabilirim?

İşitme durumunuzu bir hafta boyunca takip edin ve elde ettiğiniz bulguları işitme testiniz esnasında dile getirin. Kaç defa biriyle konuşmakta güçlük çektiğinizi veya karşınızdakine söylediklerini kaç defa tekrarlatmanız gerektiğini not alın. Birisini dinlerken kafanızı bir yöne çevirip çevirmediğinize veya kendinizi, konuşan kişinin dudaklarını okurken bulup bulmadığınıza dikkat edin. Bir arkadaşınızdan, TV’nin sesini rahat bir dinleme seviyesine getirmesini isteyin. Bu seviye sizin rahat bir şekilde dinlemeniz için yeterli mi? Bu notları, ilk randevunuzda işitme uzmanınızla paylaşın ve birlikte değerlendirin…

Süreç ve Sonraki Adımlar

En İyi Sonuçlar İçin, Uzmanlar İle Çalışın

İşitme cihazınızı satın almadan önce, hekiminiz tarafından kontrol ve sevk edilebilir veya bir işitme testi için doğrudan bir işitme tedavi uzmanına gidebilirsiniz. İşitme tedavisi uzmanı bir işitme kaybına sahip olup olmadığınızı belirlemek için sizinle birlikte çalışacak ve işitmenizi iyileştirmek için en iyi yolu bulmanıza yardımcı olacaktır.

İşitme Kaybını kim tedavi eder?

Odyolog veya Odyoloji Uzmanı: Odyoloji dalında master (bilim uzmanlığı) ya da doktora (bilim doktorluğu) lisansı almış profosyöne llerdir. Odyoloji ve işitme- denge bozukluklarının araştırıldığı bilim dalıdır.

Odyometrist: İnsanların işitme bozukluğunun derecesini çeşitli testler yardımı ile saptayan ve hastanın durumuna göre işitme cihazı ihtiyacını belirleyen ve uygulayan profesyöne llerdir.

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı: Kulak, burun, boğaz ve boyun rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış hekimlerdir. KBB uzmanları işitme kaybına sebep olan bir sağlık durumu olup olmadığını veya ameliyat gibi tedavinin faydalı olup olamayacağını belirlerler.

Otologlar :Kulaklar ve onunla bağlantılı sistemlerin rahatsızlıklarını tedavi ederler Eğer işitme kaybınıza başka bir sağlık sorununun yol açtığı yönünde şüpheleriniz varsa aile hekiminize veya bir KBB uzmanına başvurmalısınız.

Beklentilerinizi Belirleyin

Yeni İşitme Cihazınız ile Daha İyi Bir Hayata Hazırlanın

İşitme cihazınızın size ses sağlama şekline alışmanız biraz zaman alacaktır ve sabırlı olmanız gerekir. Bu alışma süresi tamamen normaldir. Ancak kısa süre sonra, daha önceden duyamadığınız ve hatta hiç farkında bile olmadığınız sesleri duymaya başlarsınız.

Duymayı Yeniden Öğrenmek

İşitme cihazınızı ilk defa kullandığınızda, işitme sürecinin farklı işlediğini fark edeceksiniz. Bunun sebebi beyninizin, özelikle insan konuşmasındaki karmaşık frekans aralığı olmak üzere, sesleri duyarak anlamlandırmayı yeniden öğrenmek zorunda olmasıdır. Yapılan araştırmalar konuşma anlaşılırlığının, işitme cihazınızı kullanmaya başladıktan sonraki bir kaç ay içerisinde giderek arttığını ortaya koymaktadır. İşitme cihazını ne kadar uzun süre takarsanız, sesler de size o kadar net ve doğal gelecektir.

Aşağıdakiler, ilk defa işitme cihazı takan kişilerin yaptıkları gözlemlerdir:

• İşitme cihazı takmaya alışmak zaman alır.

• İlk başta kendi sesiniz size farklı gelebilir.

• Arka plan gürültüsüne sahip ortamlarda duymanız iyileşecektir ancak olasılıkla sessiz ortamlardaki kadar iyi olmayacaktır.

• Evdeki cihazların uğultuları veya ağustos böceğinin sesi gibi bir süredir duymadığınız seslerin farkına varmaya başlayabilirsiniz. Hastalara danışmanlık hizmetinin sunulması daha iyi işitmeye giden yolda başarılı sonuçların alınmasında vazgeçilemez öneme sahiptir. Starkey Türkiye olarak biz, işitme cihazı seçiminin daha iyi işitmeye giden yolculuğun sadece başlangıcı olduğunun bilincindeyiz. Bu geçiş sürecini mümkün olduğunca kolay hale getirmek için size, bu yolculuğun her adımında yardımcı olacağız. Işitme cihazınızla duymaya alışma sürecinde yaşayacağınız deneyimlerde ve işitme cihazınızın kullanımı ve bakımı ile ilgili her konuda size kılavuzluk edeceğiz.

Satın Almadan Önce

Doğru Kararı Vermek İçin Bilmeniz Gereken Şeyler

Doğru işitme cihazını seçmek, bir işitme uzmanına danışma aşamasını da içeren kişisel bir süreçtir. Seçeneklerinizi incelerken, farklı cihazların özelliklerini öğrenmek için biraz vakit harcamanız gerekir.

İşitme cihazını seçerken gözönünde bulundurmanız gereken faktörler:

İşitme Kaybınızın Özellikleri

İşitme kaybınızın doğası ve şiddeti, size hangi işitme cihazlarının en iyi işitme tecrübesini sunabileceğini belirlemenizde büyük rol oynayacaktır.

Yaşam Stiliniz

İş ve boş zaman aktivitelerinizi düşünün. İşitme kaybınız bunlardan herhangi birisini zorlaştırıyor ve hatta imkânsız kılıyor mu? Şimdi ihtiyaçlarınızı tanımlayın ve bazı öncelikler koyun. Birincil dinleme ortamlarınızın özellikleri aynı zamanda opsiyonlarınızı daraltmanıza da yardımcı olabilir.

Teknoloji İhtiyaçlarınız

Günümüzdeki işitme cihazları çok farklı tasarımlara ve teknolojik özellik seviyelerine sahiptir. Bazı modeller elle ses kontrolüne sahipken diğerleri yeni işitme ortamlarına otomatik olarak adapte olmaktadırlar. İşitme cihazlarının büyük kısmı sesi dijital olarak işler ve kullanıcının spesifik işitme ihtiyaçlarına bağlı olarak hassas ayarların yapılabilmesini sağlar. Bunların çoğu, arka plan gürültüsünü ortadan kaldırmak ve konuşmayı kolaylaştırmak için birden fazla mikrofon kullanır. Ses kalitesi, bir işitme cihazı seçimindeki en önemli kriterdir. Ancak her teknolojik gelişmenin her işitme kaybına faydası olmamaktadır ve en temel işitme cihazları bile düzgün bir ses kalitesi sunabilmektedir. İstediğiniz teknolojik seviyenin belirlenmesinde işitme uzmanınızdan yardım alabilirsiniz.

Fizyolojiniz

Fiziksel faktörler işitme cihazı seçiminizi etkileyebilir. Kulak kanalının şekli ve boyutu bazı kişilerin belirli stildeki işitme cihazları kullanmasını zorlaştırabilir. Örneğin, eğer kulak kanalınız özellikle çok dar ise, bir “kanal-içi” cihaz sizin için iyi bir çözüm olmayabilir.

Bir Kulak mı İki Kulak mı?

Eğer işitme kaybınız sadece bir kulağınızı etkiliyor ise, sadece tek bir işitme cihazına ihtiyacınız olabilir. Her ne kadar yaş ve gürültü bağlantılı işitme kaybı her iki kulağı etkilese de, her bir kulak için sahip olduğunuz işitme profili farklı olacaktır. Genelde, iki-kulak yaklaşımı en etkili olandır. Bu, kullanıcının sesleri daha rahat ayırt edebilmesini ve sesin hangi yönden geldiğini belirleyebilmesini sağlar. Buna ilave olara, günümüz dijital teknolojisinin bazı faydaları sadece binoral (ikikulaklı) bir sistem ile ortaya çıkmaktadır.Günümüzde, işitme cihazı kullananların yaklaşık üçte ikisi ikili işitme cihazı kullanmayı seçmektedirler. Bu kullanıcılar grup olarak, tekli cihaz kullananlara kıyasla daha fazla memnuniyet raporlamışlardır.

Kullanım Kolaylığı

En ufak işitme cihazları en iyi olanlardır ancak aynı zamanda çalıştırılmaları da daha zor olabilmektedir. Eğer görme güçlüğü çekiyorsanız ve el beceriniz zayıf ise, daha büyük bir cihaz kullanmayı düşünebilir veya otomatik olarak ayarlanabilen bir cihaz kullanabilirsiniz.

Cihazın Görünümü

İşitme cihazları farklı boyutta ve stillerde üretilmektedir. Bazı cihazlar kulağınızın arkasına tam olarak otururken, diğerleri çok ufak oldukları için tamamen gizlenebilmektedirler. Unutmayın: Diğerleri taktığınız cihazın, sizden çok daha az farkında olacaklardır.

Ekonomik Değer ve Fiyatlandırma

İşitme cihazınız, en yeni teknolojiyi içeren bir plastik parçasından ibaret değildir. Bu cihaz, yaşam kalitenize ve ilişkilerinize, işinize ve sosyal faaliyetlere tam olarak katılabilmek için yaptığınız yatırımdır. Bir işitme ortamında en çok neye değer verdiğinizi düşünün. Teknoloji mi? Konfor veya kullanım kolaylığı mı? Önceliklerinizi ve beklentilerinizi belirlemek, işitme cihazınıza ne kadar bütçe ayıracağınızı da belirleyecektir. İşitme cihazlarının fiyatları genelde bir kaç yüz lira ile bir kaç bin lira arasında değişmektedir.. Tipik olarak fiyatlar, ürün için yapılan araştırma ve gelişme eforunu ve de parçalarının kalitesini yansıtır. En ufak ve teknolojik olarak en ileri seviyede olan cihazlar bazen en maliyetli cihazlar olmaktadır ancak pek çok kişi daha makul bir fiyat aralığında kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kaliteli bir işitme cihazı bulabilmektedirler. Bir cihazın maliyeti; test, kulak kalıbı, uygulama ve takip gibi işitme uzmanınız tarafından sunulan hizmetlerin ücretini içerebilir veya içermeyebilir. Fiyata nelerin dahil olduğundan emin olun, böylece daha bilinçli bir karar verebilirsiniz.

Profesyonel Uzmanlık

İşitme tecrübenizin kalitesi büyük oranda, işitme cihazını satın aldıktan sonra alacağınız hizmet ve bakıma bağlı olacaktır. İşte bu sebeple, hak ettiğiniz kalite ve güveni sunabilecek bir işitme uzmanı ve üreticisi ile çalışmanız önemlidir. Başarılı bir işitme uzmanı ihtiyaç ve beklentilerinizi en iyi şekilde karşılayacak işitme cihazını bulmanıza yardımcı olacaktır. Bu uzman kulak kanalınızın bir kalıbını çıkartacak, sizin için en uygun işitme cihazını seçecek ve cihazı konforlu kullanabilmeniz için en uygun ayarları yapacaktır.

Garanti ve Servis Bilgileri

İşitme cihazlarının çoğu garanti kapsamındadır. İşitme cihazı satın almadan önce, aşağıdakiler dahil olmak üzere cihazın garantisi ile ilgili bilgi alın: • Garanti süresi • Garanti uzatma imkanı

• Garanti kapsamı

• Cihazınızı tamire verme durumunda yedek cihaz sağlanıp sağlanmadığı

• İade garantisi

• Takip bakımı

• Pil Programı

• Hasta hizmet hattı

• Starkey Garanti Belgesini Okuyun

Eğitim Programı

Bir işitme cihazı kullanmak, daha önce belirli bir süredir duymadığınız sesleri duymak üzere beyninizi yeniden eğitmeyi içerir. Bir işitme uzmanı, bu yeni duyma şekline yumuşak bir geçiş yapmanıza yardımcı olabilir. Siz de kendi işitme uzmanınız ile yeni cihazınız ile birlikte kullanabileceğiniz etkili dinleme ve iletişim becerilerinin oluşturulmasına yardımcı olacak eğitim programları ile ilgili olarak görüşün.

Servis Planı

Tamir ve ayarlar anlamında tecrübeli bir teknisyenler ağından destek alan bir işitme cihazı seçin. Tüm tamirlerin hızlı ve doğru şekilde yapıldığından emin olun. Tamir sırasında yedek cihaz verilip verilmediğini sorun. İşitme cihazlarının yarattığı farka alıştıktan sonra, onlarsız bir an bile yaşamak istemeyeceksiniz.

İade Politikası

Tanınmış bir işitme cihazı üreticileri genelde 30 günlük bir iade süresi tanımaktadırlar Ancak, iade politikaları değişebilmektedir. İade edilmeyen başvuru ücretleri dahil olmak üzere konuyla ilgili detayları işitme uzmanınızdan alabilirsiniz. Bu tür önemli bir karar aldığınızda, iade gibi hizmetler size ilave güvence sağlayacaktır.

Sigorta Kapsamı

SGK cihazlar için belirli bir katkıda bulunmaktadır. Aynı zamanda özel sağlık sigortanız da işitme cihazlarının tamamını veya bir bölümünü karşılayabilmektedir.

Sizin İçin Önemli Birisi İşitme Güçlüğü Çekiyorsa Ne Yapabilirsiniz?

Eğer tanıdığınız bir kişi işitme kaybı yaşıyorsa, bu dönemin, o kişinin ailesi, arkadaşları, iş arkadaşları ve meslektaşları dahil olmak üzere ona yakın kişiler için zor bir dönem olduğunu biliyorsunuz demektir. Bazen bu değişim o kadar yavaş ve belirsiz gerçekleşir ki sorunun bir işitme kaybı olup olmadığından emin olamazsınız. Diğer pek çok sağlık durumunun aksine, işitme kaybının ilk aşamalarda tespit edilmesi genelde zordur.

İşitme Kaybının Sık Görülen İşaretleri

İşitme kaybının en sık görülen işaretleri arasında şunlar vardır:
• TV veya radyonun sesini açmak
• Kapı zilini veya telefonun sesini duymada problem yaşamak
• Bir başka odadan seslenen veya arkasında konuşan insanları duymakta zorlanmak
• İnsanlara sık olarak kendilerini tekrarlatmak veya sık olarak “ne?” diye sormak
• Söylenilen veya üzerinde uzlaşılan şeyleri yanlış anlamak veya “unutmak”
• Sık olarak, daha iyi duyabilmek için elini kulağının arkasına götürmek

Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz ?

Eğer ailenizden birisinin, arkadaşınızın veya iş arkadaşınızın teşhis edilmemiş işitme kaybına sahip olduğunu düşünüyorsanız, onu aile hekimine veya bir işitme uzmanını görmeye ve bu uzmandan veya hekimden basit bir işitme testi talep etmeye ikna etmelisiniz. Çoğu durumda, işitme testi, eğer varsa işitme kaybını tespit edecek ve kaybının türünü belirleyecektir. Bu işitme testine bağlı olarak, işitme uzmanımız bir işitme cihazı kullanılmasını veya başka bir tedavi önerebilir.

Aşağıdaki adımlar, işitme güçlüğü çeken veya hala yeni bir işitme cihazına alışmaya çalışan kişiler ile iletişim kurmayı kolaylaştırabilmektedir.

Dudaklarınızın Okunmasını Kolaylaştırın

• Siz konuşmaya başlamadan önce, arkadaşınızın size dikkatini tam olarak verdiğinden emin olun.
• Konuştuğunuz kişinin yüzüne bakın. Başka bir odadan veya arkadaşınızın arkasındayken konuşmaya çalışmayın.
• Dudaklarınızın okunmasını ve yüz ifadelerinizin anlaşılmasını kolaylaştırmak için iyi aydınlatılmış alanlarda durun.
• Sakız çiğnemek, sigara içmek, gazete okumak veya konuşurken elinizi çenenize dayamak gibi dudak okumayı güçleştirici hareketlerden kaçının.

Doğal Bir Hızda ve Ses Seviyesinde Konuşun

• İşitme cihazlarının büyük kısmı normal bir konuşma seviyesini yükseltmek üzere ayarlanmıştır ve eğer bağırırsanız, bu durum dinleyici için çok gürültülü olabilir.
• Çok hızlı konuşmamaya çalışın. Doğal şekilde konuşun ancak kelimelerinizi daha net şekilde hecelemeye dikkat edin. Bu da doğal olarak konuşmanızı yavaşlatacaktır, ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin.
• Eğer diğerleri sizi anlamakta güçlük çekiyorlarsa, kendinizi aynen tekrar etmek yerine, söyleyeceğiniz şeyi farklı şekilde ifade edin. Bazı kelimelerin duyulması veya dudaktan okunması daha kolaydır.

Arka Plan Gürültüsünü Azaltmaya Çalışın

• İşitme güçlüğü çeken birisi için, en zor dinleme ortamı arka plan gürültüsü içeren ortamlardır. Konuşma sırasında arka plan gürültüsünü ortadan kaldırmaya çalışın. Televizyonu kapatın ve dışarıdan gelen gürültüleri engellemek için varsa açık pencereleri kapatın.
• Dinleyen kişiye yaklaşın, böylece sizin sesiniz arka plan gürültüsünden daha yüksek olacaktır. Ayrıca yüz ifadelerinizin ve dudaklarınızın okunması da daha kolay olacaktır.
• Konuşmak için sessiz bir yer seçin. Böylece durumu kolaylaştırmış ve süreçte kendi işitmenizi de korumuş olursunuz.